saks_wilhelm1

Presidentti 2023-2024

Wilhelm von Saks

044 9752447

wilhelm.saks@gmail.com

 

RotaryWheel

20100913_gonzales_roll-up_thmub

RYLA2014web

Turku Radisson Blu Marina Palace 25.-26.4.2014

Turku Sirkkala Rotaryklubi järjesti Turun klubien yhteisen RYLA-koulutuksen Radisson Blu Marina Palace -hotellissa 25.-26.4.2014. Tapahtuma keräsi parikymmentä paikallista, 20-30 -vuotiasta nuorta, jotka ovat juuri siirtyneet tai pian siirtymässä työelämään. Koulutuksen teema oli ”Suomi murroksessa - Mistä keinot menestykseen?” ja kahden päivän aikana kahdeksan asiantuntijaa kertoi maamme tulevaisuuden näkymistä.

Piirin 1410 kuvernöörin Matias Röytän valmisteleman esityksen rotaryaatteen taustasta, hyväntekeväisyyskohteistamme (erityisesti End Polio Now -kampanjasta) ja klubien toiminnasta esitteli piirin entinen kuvernööri PDG Pentti Pirttilä. RYLA on järjestetty maailmalla vuodesta 1971 ja Suomessa vuodesta 2001 - Turun alueella oli nyt vuorossa 14 yhtäjaksoinen RYLA. 14 vuoden aikana osallistujien sukupuolijakauma on muuttunut radikaalisti: vielä 2000-luvun alkupuolella valtaosa osallistujista oli miehiä, kun viimeisten vuosien aikana ja tänäkin vuonna naiset täyttivät kaksi kolmannesta paikoista.

Anne Karilahti Valmentamo Oy:stä kertoi, kuinka löytää oma potentiaalinsa johtajana valmennuksellisen johtamisen kautta. Hyvä johtaminen rakentuu kunnioituksesta: keskittyminen, kuunteleminen, kannustus ja kysyminen. Annen mukaan Suomessa kannattaisikin korvata termi ”yrittäjä” joko sanalla ”onnistuja” tai ”menestyjä”, joka kuvaa paremmin yritystoimintaa. Hyvä johtaja osaa asettaa niin itselleen kuin organisaatiolleen kirkkaan vision, joka on mitattava, määritelty, myönteinen, aikarajattu, merkityksellinen ja mahdollinen. Yrittäjyyteen Annen teesinä oli ”Ainoa tapa epäonnistua on olla yrittämättä”.

Virkaiältään Suomen vanhin yrittäjyyden professoriAntti Paasio Turun kauppakorkeakoulun Innovaatiot ja yrityskehitysyksiköstä luennoi, kuinka johtajuus on muuttunut vuosien saatossa siirryttäessä savanneilta nykyisyyden kautta tulevaisuuteen. Ensimmäinen johtajuutta käsittelevä teos oli Macchiavellin Ruhtinas vuodelta 1532. Kauppakorkeakoulut syntyivät reilut sata vuotta sitten, jolloin taylorismin mukaisesti johdettiin ihmisiä koneenkäyttäjinä. Johdon evoluutio kulki managementin kautta leadershipiin, ja nyt johtajuuskeskustelu on siirtymässä yrittäjyys- ja innovaatiokauteen. Suomen kestävyysvajeeseen Antti kehotti miettimään, kumpaa halutaan: minimoidaanko kustannukset leikkaamalla palkkoja vai maksimoidaanko arvo nostamalla jalostusastetta? Antti lopetti esityksensä Harvard Business Review’n teeseihin uudesta johtamisesta vuodelta 2013: koutsaa, luota, kiinnostu alaistesi menestyksestä ja hyvinvoinnista sekä tue heitä ulkopuolelta.

Partner Timo Ketonen PALMU Oy:sta esitteli palvelumuotoilun mahdollisuuksia lisäarvon tuottamiseen yritystoiminnassa. Asiakaslähtöisyys lähtee koko organisaatiosta, jota ei voi vain liimata päälle johdon strategialla. Uusi teknologia mahdollistaa enenevissä määrin asiakkaan ottamisen mukaan kehitykseen ja PALMU tuottaa tarkkoja analyysejä asiakkaiden haastatteluiden avulla, millaisia palveluita asiakkaat haluavat ja miten niitä pitäisi kehittää NPS-pisteiden avulla. Timo kertoi esimerkin Finavian kanssa tehdystä projektista, kuinka asiakkaat huomioon ottamalla turvatarkastuksista on saatu huomattavasti sujuvampia Helsinki-Vantaalla paremmalla tilasuunnittelulla ja työntekijöiden koulutuksella. Timo esitteli salolais-turkulaisen Plantui.com konseptin, joka lanseerataan tänä vuonna yrttien kotiviljelyyn. PALMU haastatteli asiakkaita kotiympäristössä ja kolme erilaista asiakassegmenttiä löydettiin, joille konseptista olisi selkeää lisäarvoa. Plantuin yrttiviljelylaitteet kootaan Salossa.

Ajoneuvomuotoilija Miika Heikkinen Åbo Design Consultancystä kertoi yhteistyöstään mm. Fordin, Opelin ja McLarenin kanssa. Miikan piirtämä Fordin konseptiauto esiteltiin Geneven automessuilla vuonna 2012, ja keskimääräinen aika konseptiautolla konseptista tuotantoon on noin seitsemän vuotta. Miika kannusti nuoria tekemään sitä, mitä he haluavat tehdä, mutta omasta näkökulmasta annetuissa puitteissa. Hän rohkaisi nuoria jahtaamaan unelmiaan ja etsimään niitä intohimolla. Lopuksi hän muistutti elämän tasapainon tärkeydestä: kolmasosa töitä, kolmasosa lepoa ja kolmasosa vapaa-aikaa.

Muuttuvista rahamarkkinoista taustoitti pankinjohtaja Pertti Saarinen Nordeasta. Pankkitoiminnan historia juontaa 1000-luvun alkuun ja ristiretkien aikaan: ritareille kertyi varoja ja temppeliritarit aloittivat anto/ottolainauksen 1100-luvulla. Jo silloin rahamarkkinoiden vaikuttimina toimivat ahneus, luottamus ja pelko. Nykyinen rahoituskriisi sai alkunsa 2008 Yhdysvalloista  Lehman Brothersin kaatumisesta, joka laajeni nopeasti Eurooppaan. Kriisin myötä pankkeihin kohdistuvaa sääntelyä on lisätty: omalle pääomalle on asetettu suurempi vaatimus, mikä on aiheuttanut kustannuksia pankeille. Suomalaisten pankkien vakavaraisuusaste on hyvällä tasolla ja Pertin kolme neuvoa vakaammille rahoitusmarkkinoille olivat: 1) hallitaan ja hillitään ahneuttamme, 2) pysytään luottavaisina ja 3) ei anneta pelon ohjata elämäämme.

Kirsi Swanljung-von Wehrt avasi yrittäjyyden monia kasvoja oman saaristoyrityksensä kautta. Pitkään juristina toimittuaan Kirsi avasi Airiston Lumous -yrityksensä Turun saaristoon, joka tarjoaa kokous- ja virkistäytymispalveluita. Lisäksi Kirsi on mukana perustajana ja osakkaana virtuaalisessa lakitoimistossa Smartiuksessa. Kirsin mukaan Suomessa yrittäjiä ja yrittämistä säädellään varsin paljon, mikä rajoittaa mahdollisuuksia. Kirsi kannusti kaikkia yrittäjyyteen siteeraamalla Tony Gaskinsia: ”If you don’t build your own dream, someone else will hire you to help build theirs”.

Start-up -yrittäjyydestä kertoi professori Pekka Hänninen Turun yliopistolta. Vuonna 2009 perustettu Aqsens Oy on kehittänyt mittausmenetelmän, jolla voidaan tunnistaa erilaisten nesteiden ”sormenjälki” kuten esimerkiksi viinien eri vuosikerrat luotettavasti ja nopeasti. Uuden teknologian kanssa haasteena on löytää oikeat markkinat ja saada asiakkaat vakuuttuneeksi teknologiasta. Pekka muistutti, että vaikka joku asia ei ole patentoiva, se voi silti olla bisnestä. Hän kannusti uusia yrittäjiä avoimuuteen ja oppimaan virheistä. Pekka varoitti ahneudesta: 100 % nollasta eurosta ei ole mitään, mutta 20 % tuloksesta on sekin jotain - äkkirikastumista parempi tavoite on tulla varakkaaksi. Pekka muistutti, että työn ja yrittäjyyden täytyy olla hauskaa. Mutta hauskakin työ on silti työtä.

Yhteenvetona Turun RYLA2014-tapahtuma onnistui nuorilta kerätyn palautteen perusteella hyvin, ja tulevaisuuden johtajat kuulivat mielenkiintoisia esityksiä, verkostoituivat ja nauttivat keväisestä Turusta.

Jarkko J Saarinen, Turku Sirkkala Rotaryklubi, RYLA2014-vastaava


ryla2014logo

Radisson Blu Marina Palace 25.-26.4.2014

Suomi murroksessa - mistä keinot menestykseen?

Rotary on kansainvälinen palvelujärjestö, johon kuuluu yli 1,2 miljoonaa eri alojen johtavaa ammattilaista yli 200 maassa. Rotaryklubit ja kansainvälinen Rotarysäätiö järjestävät laajaa nuorisovaihtoa ja hoitavat monia paikallisia ja maailmanlaajuisia hyväntekeväisyysohjelmia. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa yhteinen End Polio Now -kampanja tähtää polion hävittämiseen maailmasta.  Rotaryn tunnuslause on ”Palvelu itsekkyyden edelle”.

Rotary Youth Leadership Award (RYLA) on potentiaalisille nuorille johtajille tarkoitettu koulutus.  RYLA:n tavoitteena on kehittää johtajiksi kypsyvien nuorten persoonallisuutta, objektiivista harkinta- ja päätöksentekokykyä sekä kasvattaa taitoa esittää oma näkökanta selkeästi ja vakuuttavasti.  Seminaarissa eri alojen johtajat kertovat omista uravalinnoistaan ja johtamiskokemuksistaan. Tämän kevään koulutuksen teemana on ”Suomi murroksessa - mistä keinot menestykseen?”.

Turun rotaryklubit järjestävät vuosittain yhteistyönä RYLA-koulutuksen.  Tänä vuonna RYLA-järjestelyistä vastaa Turku Sirkkalan Rotaryklubi. Kurssi järjestetään Turussa Radisson Blu Marina Palace -hotellissa 25.-26.4.2014 (pe klo 16.00 – la klo 18.00). Turkulaiset rotaryklubit kustantavat seminaariohjelman, majoituksen ja ruokailujärjestelyt eikä osallistujille aiheudu mitään kustannuksia (majoitus hotellissa kahden hengen huoneissa).

Kenelle? Sinun kannattaa hakea koulutukseen, jos

 • olet 20-29 -vuotias
 • olet korkeakouluopintojesi loppupuolella tai jo työelämässä
 • sinulla on mielellään jonkin verran kokemusta johtamisesta esimerkiksi harrastuksissa tai yhdistystoiminnassa
 • olet yhteistyökykyinen
 • olet kiinnostunut kehittämään itseäsi
 • tutustumisillan ja seminaariviikonlopun ajankohta sopii sinulle

HAE - Katso ohjeet ohjelman alta!

Tule hankkimaan unohtumattomia kokemuksia ja luomaan kontakteja.

Ohjelma

Pe 25.4.2014
16:00 - 17:00 Rekisteröinti Radisson Blu
17:00 - 17:30 Rotary - mitä Rotary on?
PDG Pentti Pirttilä, Rotarypiiri 1410
17:30 - 19:00 Löydä oma potentiaalisi johtajana
CEO Anne Karilahti, Valmentamo
19:30 RYLA2014-illallinen
Ravintola Grill It! Radisson Blu
La 26.4.2014
08:30 - 09:30 Aamupala, Radisson Blu
09:30 - 10:30 Savanneilta huomiseen, johtaminen muuttuu joka päivä
Prof Antti Paasio, Director of BID, Turun yliopisto
10:30 - 11:00 Kahvitauko
11:00 - 12:00 Asiakaslähtöinen palveluliiketoiminta - esimerkkejä palvelumuotoilusta
Partner Timo Ketonen, Palmu Evolution Oy
12:00 - 13:00 Lounas, Radisson Blu
13:00 - 14:00 Drive - Chasing Dreams
CEO, Founder Miika Heikkinen, Åbo Design Consultancy
14:00 - 15:00 Muuttuvat rahoitusmarkkinat
Johtaja Pertti Saarinen, Nordean yrityskonttori, Raisio
15:00 - 15:30 Kahvitauko
15:30 - 16:30 Yrittäjyyden monet kasvot
Kirsi Swanljung-von Wehrt, Founder/ Partner Smartius Oy, Owner Airiston Lumous
16:30 - 17:30 The Aqsens Story - tutkimuksesta top-10 start-up yritykseksi
Prof Pekka Hänninen, Turun yliopisto ja Aqsens Oy
17:30 - 18:00 RYLA:n yhteenveto, päätös ja diplomien jako

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hakuohjeet

Lähetä hakemuksesi sähköpostilla, jossa kerrot seuraavat tiedot:

 • Nimi

 • Ikä

 • Puhelinnumero

 • Osoite

 • Sähköpostiosoite

 • Opinnot

 • Työkokemus

 • Harrastukset/kokemus järjestötoiminnasta

 • Miksi haluat osallistua RYLA-seminaariin?

 • Mikä sinua erityisesti kiinnostaa seminaarissa, mitä haluaisit oppia?

 • Rotaryklubi, jonka kautta haet seminaariin

Lähetä pyydetyt tiedot sähköpostilla 31.3.2014 mennessä Turku Sirkkala Rotaryklubin RYLA-vastaavalle Jarkko J Saariselle (email jarkko(ät)jarkkojsaarinen.fi). Saat vahvistuksen sähköpostilla hakemuksen vastaanotosta. Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnasta viimeistään 3.4.2014. Muista mainita hakemuksessa, minkä klubin kautta koulutukseen haet.

Tiedusteluihin RYLA:sta vastaa Turku Sirkkala Rotaryklubin RYLA-vastaava Jarkko J Saarinen, puh.0400-262 188, email jarkko(ät)jarkkojsaarinen.fi.